1

Auteur Meerzoo

Latijnse naam: Petaurus breviceps Nederlandse naam: Suikereekhoorn (sugarglider) Land van herkomst: oost en noord Australië(sommige in zuid Australië)en op de eilanden in de buurt, Tasmanie en Papua New Guinea. Grootte: lichaamslengte: 10-20 cm staartlengte: 15-20 cm Gewicht: man:115-160 gr vrouw:100-135 gr Leeftijd: 9 jaar in het wild / 12 jaar in gevangenschap. Ringmaat: nvt

Omschrijving Man: Het hoofdje is rond en stomp. Er loopt een zwarte streep van de neus over de kop over de rug. Ze hebben een zwarte ring om de ogen dat doorloopt naar de onbehaarde oortjes. De laatste paar cm van de staart zijn ook zwart en de zweefhuid wordt ook gekenmerkt door een zwarte streep aan de bovenkant en wit aan de onderkant. De buik, borst en keel zijn wit tot zachtgeel.De poten zijn smal en hebben 5 teentjes met nagels behalve het rudimentaire teentje aan de achterpoot. Dit teentje heeft geen nagel en functioneert als een duimpje.De achterpootjes zien er wat vreemd uit. Ze hebben een duim zonder nagel en 2 kleine teentjes met nagels die zo goed als aan elkaar zitten en dan nog 2 lange teentjes met nagels. Omschrijving vrouw: Zie man.

Geslachtsonderscheid man/vrouw: -mannen hebben een kale plek op hun voorhoofd, de geurklier. -mannen hebben de ballen op de buik hangen -vrouwen hebben een buidel, dwars streepje over de buik -vrouwen zijn over het algemeen iets kleiner/fijner gebouwd Kweek: geslachtsrijp: 7-10 maanden, draagtijd: 15-17 dagen, aantal jongen: 1-3 heel soms 4, ogen open: 80 dagen na geboorte of 10 dagen o.o.p.(out of pouch / uit de buidel), zoogtijd: 60-70 dagen in de buidel Behuizing: Geef ze een ruime binnenvolière. Ze mogen absoluut niet te koud zitten dus als ze in een schuur staan of zo is verwarming een vereiste. Dit kan in de vorm van een elektrisch kacheltje of een warmtelamp. De volière moet minimaal 60x60x175 zijn. Hoe hoger en groter hoe beter aangezien deze Dieren hoog in de toppen van bomen leven en echte klimmers zijn. Temp/ Luchtvochtigheid: De Dieren kunnen het beste binnen of in een verwarmde ruimte worden gehouden. Ze kunnen niet tegen vorst. Voeding: De ingrediënten: -Water -Honing -Gepureerd fruit -Stuifmeelkorrels (natuurwinkel, reformdrogist) -Nutrilon soyamelk (nr 2) (drogist, apotheek, vaak op bestelling) -Nutrix rijstebloem -Bambix / Brinta -Lori's opfokvoer (www.ter.nl) -Gekookt ei -Roosvicee -Druivensuiker voor zoogDieren (Dierenwinkel) -Beaphar Kalk voor zoogDieren (Dierenwinkel) -Carmix, vitamine preparaat (www.ter.nl) Dieet 1

Bereidingswijze:

kleine hoeveelheid:

half kopje gekookt water, flinke theelepel of 2 honing, gepureerd fruit erbij, overal een theelepel van; Stuifmeelkorrels, Nutrilon soyamelk (nr 2), Nutrix rijstebloem, Bambix / Brinta, Lori's opfokvoer. Heel goed roeren. een scheut roosvicee erbij en eventueel ¼ theelepel Carmix erbij. Dit hoeft niet iedere dag, want een teveel aan vitamine kan ook dodelijk zijn.

grote hoeveelheid:

Breng het water aan de kook, zet het vuur uit. Doe de honing erbij totdat het bijna niet meer oplost en het water goudgeel is. Doe het gepureerde fruit erbij. Je kan alle droge producten samen mengen in een emmer die natuurlijk voorzien is van een goed afsluitbare deksel.

Dit meng je als volgt: -2 pakken bambix(honing en appel) -1 pak nutrilon sojamelk(nr 2) -1 zak lori's opfokvoer -1 pak rijstebloem -1 grote pot stuifmeelkorrels

Iedere dag een halve kop water koken, honing erbij, gepureerd fruit erbij, roosvicee en een klein stukje gekookt ei(optioneel) en vervolgens een flinke schep van het droogvoer mengsel. Goed roeren totdat het een papje is. Even af laten koelen en daarna het druivensuiker, de kalk en de carmix vitaminepreparaat erbij(overal maar 1/4 theelepeltje of minder van, want teveel vitaminen en mineralen is ook dodelijk! Dit is optioneel, alhoewel de Carmix erg goed is. Het papje kun je van smaak laten verschillen door afwisselend verschillende soorten fruit te gebruiken en verschillende smaken roosvicee. Verders dagelijks vers fruit geven en sprinkhanen en meelwormen. Als je even geen insecten hebt kun je dit ook vervangen door kattenbrokjes. Het gaat om de dierlijke eiwitten en proteïnen die ze vooral tijdens de dracht en zoogperiode erg veel nodig hebben. Geef je tijdens de zoogtijd geen dierlijke eiwitten en proteïnen dan zullen ze al snel de jongen verstoten of opeten. Dieet 2

- pan met ongeveer 1 liter water aan de kook brengen. - flink wat honing erbij(totdat het bijna niet meer oplost en het water goud gelig is). - 2 eetlepels stuifmeelkorrels (lost meteen op)

vuur uit of op laagste stand! Alle ingredienten goed doorroeren om klonten te verkomen! - 3 volle eetlepels Nutrilon Soja melk nr 1 (of 2), - 3 volle eetlepels Cede Lori opfokvoer honingeters; lepel voor lepel verdelen anders krijg je klonten. - Brinta of Bambix erbij om het papje te laten indikken (na eigen inzicht toevoegen, meestel is 2 a 3 eetlepels genoeg) - 2-3 eetlepels Nutrix rijstebloem (tegen diarree) al roerend schep voor schep verdelen anders klontert het. - 1 gemalen hard gekookt ei met schil (*) - fruit toevoegen, liefst beetje overrijp () - flinke scheut Rosevice (de smaak die ze lekker vinden of afwisselen met andere smaken) vuur definitief uit en iets laten koelen! Alle ingredienten goed blijven doorroeren om klonten te verkomen! - vitamine druppels (Euzovit combisol of Vitamine Complex) erbij (naar eigen inzicht,ligt ook aan de hoeveelheid pap die je hebt) - 1 of 2 eetlepels gedroogde insecten of insectenpate. (dit is optioneel) - eetlepel universeelvoer, (ook dit is optioneel) voor honing en insectenetende vogels (als je geen gedroogde insecten toevoegd kan je 2 of 3 eetlepels uinverseelvoer doen) - RepCal calcium supplement en Repcal Herptivite/ vitamine D3 supplement (wij importeren deze suplementen uit de USA) van beide 1 theelepel. Als het papje te dik wordt water erbij (water eerst apart koken) en anders meer brinta of bambix toevoegen. Het geheel continu blijven roeren. Als alles klaar is, dan laat je het een beetje afkoelen en daarna giet je het papje in een ijsblokjes treetje. Dan invriezen. Het overgebleven beetje papje kan goed bewaard worden in afsluitbare curver of tupperware bakjes in de koelkast om later ook als ijsblokjes in te vriezen. Een zo'n ijsblokje per dag is voldoende voor 2 gliders. (*) eieren eerst hard koken (6min), pellen en pureren. De schaal 2 minuten in de magnetron en zo klein mogelijk vermalen. () fruit kan zowel geschild of ongeschild, maar zorg er altijd voor dat het goed gewassen is. Gezamenlijk tot een papje pureren.

Ik gebruik 3 stuks fruit; peer, banaan en perzik. Ziekten: Meer informatie ophttps://www.gliderhealth.com en https://www.gliderbelangen.org/ Diversen: Bijzonder aan dit dier is toch wel dat het een buideldier is.De buidel zit verticaal over de buik i.p.v. horizontaal zoals bij de kangoeroe. Dit om te voorkomen dat de jongen eruit vallen tijdens het klimmen en zweven en op deze manier heeft ze 2 zakken aan beide kanten. Natuurlijk is de zweefhuid tussen voor- en achterpoot ook heel bijzonder waardoor dit dier kan zweven. Ze worden suikereekhoorns genoemd omdat ze op eekhoorns lijken, maar dit is echter de verkeerde benaming ervoor, want het zijn geen eekhoorns en zelfs geen knaagDieren maar buidelDieren! Daarom noemen we ze meestal bij de engelse naam, namelijk Sugargliders.