1

soaysheader

De Verzorging

De verzorging 1

Het voorjaar
In het voorjaar, bij Soays in april-mei, worden de lammetjes geboren, dus moet je een oogje in het zeil houden dat alles goed gaat en wanneer het lammetje geboren is dat je zeker bent dat het naar buiten kan en sterk genoeg is om van de moedermelk te leven.

De ooien worden ontwormd.

De verzorging 2

De zomer
In de zomer wordt meestal, niet altijd, het gras gehooid. Een aantal pakken houden we zelf en de rest gaat naar de boer die komt hooien als betaling. De lammetjes zijn ondertussen 3 maanden oud en mogen dus gespeend worden en gaan naar hun nieuwe thuis. In het begin van de zomer wordt de stal helemaal leeggehaald, ontsmet en er komt een propere laag stro in.

De verzorging 3

Het najaar

Het dekseizoen: van oktober tot en met januari zijn Soays bronstig, ze worden gedekt en in april, mei worden de lammetjes geboren.

De verzorging 4

De winter

In de winter zijn er geen speciale 'handelingen' nodig. De dieren worden natuurlijk bijgevoerd met korrel en hooi en er wordt gezorgd voor proper, niet bevroren water. Soays zijn zeer geharde dieren en moet zeker niet op stal gezet worden, een goede schuilstal met stro is natuurlijk wel nodig.