1

soaysheader

Huisvesting

Stal / schuilplaats

Schapen stellen weinig eisen op vlak van stalling. Zorg dat ze een schuilplaats hebben, zo'n 1,5 m² per ooi(met lammeren) is meer als voldoende.
Je kan de schuilplaats optrekken uit gewoon hout, beton, of wat nog gemakkelijker is, enkele steunpalen en daartegen stalen platen geschroefd.
Een betonnen vloer is wel handig, maar moet niet en mag ook niet overal. Je kan het stro ook gewoon op de grond leggen.

Stalinrichting

Een voedertrog: lang en breed genoeg, niet te hoog, zodat ze er allemaal bij kunnen en eventueel de lammeren ook. Maar wel hoog genoeg dat ze er niet in gaan staan en bevuilen.
Drinkbak: Je kan een emmer ophangen, je kan voor een grote ton zorgen, in de stal of buiten in de wei, of natuurlijk een automatische vlotterbak.
Hooiruif: bestaat uit hout of ijzer. Hang het niet te hoog op want dan komt al het stof in de ogen van de dieren.
Liksteen: een liksteen is altijd aanbevolen; zout + sporenelementen. Koper beperkt verstrekken, is meestal al toegevoegd aan het voer.
Vloerbedekking: stro wordt het meeste gebruikt en het gemakkelijkste te verkrijgen. Is ook ideaal voor het potstalsysteem.

De weide
Schapen zijn geen dieren om altijd op stal te staan, ze moeten naar buiten kunnen en een wei ter beschikking hebben.
Als je maar een klein, karig stukje hebt hoeft dat niet te betekenen dat je geen schapen kunt houden, maar dan moet je er natuurlijk niet te veel schapen opzetten en ze goed bijvoeren.
Voor Soays geldt dat je zo'n 20 dieren per hectare op een weiland kunt houden.

Er zijn een aantal weidesystemen met elk hun voor- en nadelen. Standweide, omweiden, rantsoenweiden, ...

De omheining
De omheining voor een schapenwei moet zo'n 1,20m hoog zijn en worden vastgemaakt met stevige palen die 3-5m uit elkaar staan.
Er bestaat de gewone groene, rechthoekige draad, maar er bestaat ook het zogenaamde ursus- of schapendraad. Deze is meestal grijs, met onderaan kleine mazen en naar boven toe steeds groter wordende mazen.
Poort: in een kleine weide kan een poortje breed genoeg voor een kruiwagen voldoen. In een grotere weide, waar ook wel eens tractoren nodig zijn, zal die dus breder moeten zijn.