1

ncvlheader

NKV 40 bokaal chinchillakeuring
Zaterdagmiddag 6 april. show opbouwen in Houten. Eerst nog even de kooien opgehaald in Marknesse. Stephan en ondergetekende hebben na 3 shows op deze lokatie inmiddels wat ervaring in het wat en hoe en vooral waar.

Met 32 (lees 33) ingeschreven chinchilla's hadden we maar de helft van de ons toegewezen ruimte nodig. Dat kwam ergens mooi uit want het achterste gedeelte kon mooi dienst doe als schaftlokaal, waar we 's zondags dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Kooien opzetten, instrooien, pluk hooi er in en de kooi labels er aan. Keurlampen opzetten lijstcontrole en een geluidscheck. Stoelen klaar gezet en we waren klaar voor de strijd.

Zondag ochtend vroeg weer op en weer richting Houten. Na wat perikelen met de polsbandjes (later opgelost) konden we de inzenders verwelkomen. Stephan nam zijn plaats in bij het secretariaat en Chris begon samen met de inzenders met in kooien. In tussen was ook Roxanne Fitzgerald aangekomen (een Amerikaanse keurmeester die wat meer wou leren over ons 100 puntensysteem ).

Zij schreef de punten op terwijl ik zo goed mogelijk tweetalig uitleg gaf bij de kering.

Om plusminus 10 uur konden we met de klassen A en B beginnen, oftewel de standaards. In beide klassen slechts 1 diertje, wat ik jammer vond, want een goede standaard is een lust voor het oog. Veel liefhebbers houden zich volop bezig met kleurmutaties, maar het type en bouw van de standaard is toch iets wat ik bij vele dieren miste. Ik kon toch nog een ZG kwijt en dat maakte toch weer wat goed. Klasse C bestond in alle drie de groepen uit toch wat veel belovende diertjes, maar vooral in groep 1 bleef veel in de middenmoot zitten.

Omdat klasse 2 en 3 geen concurrentie kenden, mocht ik de best-in-show trofee niet uitreiken en moesten we volstaan met een kleinere vervanger. Ook bij klasse 1 kwamen we niet aan de daarvoor benodigde 96 punten maar wat waren we dichtbij! Die 94 punten voor de Black velvet Patricia van der Kruit kwam toch aardig dichtbij!

De Blue Diamond van dezelfde inzendster was ook een verdienstelijk diertje wat met 92 punten werd beloond. Ook de Black velvet van Ilse Mostert mocht trots met 90 punten naar huis.

Bij de grote fokkers alle lof voor de perfect voor gebrachte dieren van May Muurmans, die in haar klasse meerdere toppers had meegebracht uit het verre Limburg. Haar Ebony-Black was een lust voor het oog. Ook rosé was een mooie, stevige chinchilla. Het Violet dier van Yvonne Versluis had een mooie, warme kleur en de bouwvakkers van Nick van Dijk stalen de harten met hun uitbundige gedrag. Het wit-zilver bokje van Alicia de Jong blonk uit door zijn helderheid en kreeg ook een prijs.

Om ongeveer 15:00 uur was de prijsuitreiking. Even jammer was dat ik de rozetten niet bij de organisatie had opgehaald, maar de meesten heb ik nagestuurd. Het was een voor iedereen leuke dag met naar ik hoop veel nieuwe chin contacten.

Chris, Stephan en ik hopen dan ook deze inzenders op 1 december weer te mogen begroeten op onze volgende show.

Een dankwoord nog voor May en Har Muurmans voor hun lobby voor deze gezellige show! Als we voor de december show meer dan vijftig dieren hebben wil Bert Bouwens graag de volgende keuring verrichten.

Houd de N.C.V.L site maar goed in de gaten.

Sportgroeten, Rolf Captijn