Informatie
Omschrijving
De kleur is bij de meeste soorten zandkleurig op de rug met een lichte buik en een lichte streep over de heup. De staart draagt een wit met zwart pluimpje aan het eind en wordt gebruikt als steun. De snorharen zijn vrij lang en de oren hebben bij veel soorten wel wat weg van konijnenoren.
Kleur
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Kleur man: zie omschrijving
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Kleur vrouw: zie omschrijving
Huisvesting
Het meest geschikte onderkomen voor twee springmuizen is een ruime aquariumbak van minimaal 100 x 50 cm. Een groepje springmuizen heeft meer ruimte nodig. Dek de bak wel af met een met gaas gespannen houten raamwerk om ontsnapping te voorkomen. In een aquariumbak kunnen de springmuizen graven en een sociaal leven leiden.Plaats een verblijf niet in de volle zon. De temperatuur loopt vooral in een aquarium snel hoog op. Op de bodem kan het best een dikke laag zand liggen. Wat stenen en stronken kleden het verblijf verder aan. Let erop dat deze niet in de springroute liggen van de dieren. Ze zien slecht diepte en kunnen hun lange achterpoten gemakkelijk bezeren. Een stenen kruik of bloempot biedt een goed onderkomen voor de dag. Schapenwol is een geliefd nestmateriaal. Vanwege hun gevoeligheid voor geluiden en trillingen, is het niet verstandig deze dieren in de buurt van geluidsapparatuur te houden. Plaats daarom het verblijf op een rustige plaats. Voortplanting: Springmuizen planten zich in gevangenschap moeilijk voort.
Voorplantingstijd
De voortplantingstijd valt in de natuur in de zomer en het najaar. Op een leeftijd van 8 tot 12 maanden zijn de vrouwtjes geslachtsrijp en de draagtijd is afhankelijk van de soort ongeveer 23-40 dagen. Gemiddeld krijgt een vrouwtje 3 tot 4 jongen. De jongen worden kaal, doof en blind geboren (nestblijvers) en gedurende vier tot zeven weken door de moeder gezoogd. Na 4 tot 5 weken gaan de ogen open en na acht weken kunnen de jongen weg bij de moeder.
Temperatuur
verwarmd huiskamer temperatuur is voldoende
Voeding
Springmuizen eten voornamelijk plantaardig voer, af en toe aangevuld met wat dierlijk voedsel (bijvoorbeeld meelwormen). Knaagdiermix is een goede basis deze kan worden aangevuld met fruit en groente en hooi. Opgroeiende jongen eten ook graag vogelopfokvoer en gekiemde zaden. Geef springmuizen altijd een bakje vers water.