Informatie
Omschrijving
Donkerbruin en lichtbruin/geel gestreepte, zeer slanke muis. De kop is donkerbruin en de ogen zijn lichtbruin/geel omringt. Bruin behaarde ronde oortjes. Lange slanke staart met een zwarte streep er overheen. Zijn rug houd hij wat gebold.
Behuizing
De Dieren kunnen het beste gehuisvest worden in een ruime glazen bak met een grondoppervlak van minimaal een halve vierkante meter. Belangrijk is dat de bak goed afgesloten is om ontsnappen van de Dieren te voorkomen. Tegelijkertijd moet er voor voldoende ventilatie gezorgd worden. Voor het creëren van de nodige klim- en schuilmogelijkheden kan gebruik gemaakt worden van takken, stenen, bloempotten e.d.. Als bodembedekking kan zaagsel of zand gebruikt worden. Geslachtsonderscheid: Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.
Kweek
Zebragrasmuizen planten zich het gehele jaar voort. Na acht weken zijn de Dieren geslachtsrijp. Na drie maanden kan het eerste nest worden verwacht. De draagtijd is 21 tot 28 dagen. Er worden tssen de twee en de zes jongen geboren. De jongen worden naakt geboren maar de streeptekening is vaak al wel te zien. De jongen wegen ca 1,5 gram. Na een dag of drie komen de eerste haren door. Na vier dagen gaan de oren open. De ogen gaan open na ca veertien dagen. De jongen worden ca drie weken gezoogd. Vanaf een week of twee wordt er al vast voedsel gegeten naast het zogen. Na een week of vier kunnen de jongen bij de ouders worden weggehaald. De Dieren zijn na een maand of vier volledig volgroeid.
Hanteren
De beste manier om zebragrasmuizen te vangen is met een glazen potje. Op deze manier voorkomt men stress en verwondingen bij mens en dier. Bovendien kunnen de Dieren dan rustig bekeken worden, bijvoorbeeld om het geslacht van het dier te bepalen. Als men zebragrasmuizen aan de staart oppakt bestaat de kans dat het vel van de staart loslaat. Later zal het restant van de staart verdrogen en afvallen. Tevens hebben zebragrasmuizen de gewoonte om, wanneer ze bij hun staart opgepakt worden, heel snel in de rondte te gaan draaien. Ook dit kan tot de eerder genoemde staartamputatie leiden.
Gedrag
Zebragrasmuizen zijn voornamelijk dag en in de schemerring actief. Het zijn actieve en beweeglijke Dieren die goed kunnen klimmen en springen. Zebragrasmuizen zijn sociale Dieren die goed in groepen gehouden kunnen worden. Ondanks het feit dat het sociale Dieren zijn, kunnen ze nogal eens agressief zijn tegenover soortgenoten. Onderlinge agressie komt vooral voor als: - er meer dan één volwassen mannetje in een groep aanwezig is; - er vreemde Dieren in de groep geïntroduceerd worden; - er teveel Dieren op een bepaald oppervlak aanwezig zijn.
Temperatuur
Kamer temperatuur maar kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden.
Voeding
Als basisvoer is knaagDierenvoer prima geschikt. Dit kan aangevuld worden met allerlei kleine zaden zoals onkruidzaad, parkietenzaad en trosgierst. Voor de benodigde dierlijke eiwitten kunnen kattenbrokjes of insecten (meelwormen, krekels, e.d.) gegeven worden. Ook gedroogd brood en af en toe wat groenvoer wordt graag genomen. Belangrijk is dat er niet teveel gevoerd wordt aangezien stekelmuizen (vooral de grotere soorten zoals de Sinaï stekelmuis) gemakkelijk te dik worden.
Informatie
Kleur
Kleur man: Geel-bruin met een wit/grijze buik. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels. (er zijn kleur mutatie's)
Kleur vrouw: Geel-bruin met een wit/grijze buik. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels. (er zijn kleur mutatie's)
Behuizing
Voor een koppel is een T3 bak voldoende. Deze heeft een maat van ca 40×20 cm. Liefst groter. Zaagsel op de bodem, een dikke laag want ze graven, woelen, graag, en nestmateriaal, hooi of stro, is zeer welkom. Ook enkele lege WC rollen of doosjes vinden ze fijn.
Kweek
Woelmuizen zijn geslachtsrijp in ca 30 dagen voor de vrouw en ca 40 dagen voor de man, de draagtijd is 17-24 dagen er worden tussen de 3-8 jongen gemiddeld geboren. Er zijn uitschieters van wel meer dan 15 jongen. Jongen: De ogen gaan open tussen de 10 en14 dagen. De jongen worden 2 tot 3 weken gezoogd en kunnen dan worden weggehaald.
Temperatuur
Niet beneden de 10 graden houden. In de winter kan het wel in een onverwarmde schuur mits het niet vriest. Extra info: De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Ze kunnen in groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen.
Voeding
Kruiden, zaden, gras, hooi, insecten. Beste is om vogelzaad te geven i.p.v. knaagdiervoer of een combinatie van beide.
Informatie
Omschrijving
Bruin / zwarte rug met een witte buik. een lange staart en een spitse snuit. Zwarte kraaloogjes. Grote rechtopstaande oren.
Behuizing
Stekelmuizen kunnen het beste gehuisvest worden in een ruime glazen bak met een grondoppervlak van minimaal een halve vierkante meter. Belangrijk is dat de bak goed afgesloten is om ontsnappen van de Dieren te voorkomen. Tegelijkertijd moet er voor voldoende ventilatie gezorgd worden. Voor het creëren van de nodige klim- en schuilmogelijkheden kan gebruik gemaakt worden van takken, stenen, bloempotten e.d.. Als bodembedekking kan zaagsel of zand gebruikt worden. Zand is echter wel wat kouder dan zaagsel.
Geslachtsonderscheid
Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.
Kweek
Stekelmuizen planten zich het gehele jaar voort. Een opmerkelijk gedrag bij sommige soorten stekelmuizen is dat de vrouwtjes elkaar helpen bij de geboorte van de jongen. Ze doen dit door de navelstrengen door te bijten en de jongen schoon te likken terwijl de moeder bezig is met de geboorte van de andere jongen. Ook verzorgen en zogen de vrouwtjes elkaars jongen. Zelfs drachtige vrouwtjes vertonen dit gedrag vanaf een paar dagen voor de geboorte van hun eigen jongen. Uit ervaring is gebleken dat er in een groep met meerdere volwassen vrouwtjes meer jongen groot worden. Na de paring volgt, een voor een muis, lange draagtijd van 38 - 40 dagen. De 2 - 4 jongen zijn in vergelijking met de jongen van de meeste andere muizen al zeer ver ontwikkeld. Ze hebben bij de geboorte al haar. Bij de meeste soorten zijn na drie dagen de oogjes al open. Bij de Zwarte nijlstekelmuis is dit zelfs al direct na de geboorte. Enkele dagen na de geboorte beginnen de jongen rond te lopen. Na 8 weken zijn de Dieren geslachtsrijp en moeten de jonge mannetjes apart gezet worden.
Hanteren
De beste manier om stekelmuizen te vangen is met een glazen potje. Op deze manier voorkomt men stress en verwondingen bij mens en dier. Bovendien kunnen de Dieren dan rustig bekeken worden, bijvoorbeeld om het geslacht van het dier te bepalen. Als men stekelmuizen aan de staart oppakt bestaat de kans dat het vel van de staart loslaat. Later zal het restant van de staart verdrogen en afvallen. Tevens hebben stekelmuizen de gewoonte om, wanneer ze bij hun staart opgepakt worden, heel snel in de rondte te gaan draaien. Ook dit kan tot de eerder genoemde staartamputatie leiden.
Gedrag
Stekelmuizen zijn voornamelijk 's nachts en in de schemering actief. Het zijn actieve en beweeglijke Dieren die goed kunnen klimmen en springen. Stekelmuizen zijn sociale Dieren die goed in groepen gehouden kunnen worden. Ondanks het feit dat het sociale Dieren zijn, kunnen ze nogal eens agressief zijn tegenover soortgenoten. Onderlinge agressie komt vooral voor als: - er meer dan één volwassen mannetje in een groep aanwezig is; - er vreemde Dieren in de groep geïntroduceerd worden; - er teveel Dieren op een bepaald oppervlak aanwezig zijn.
Temperatuur
Kamer temperatuur maar kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden.
Voeding
Als basisvoer is knaagDierenvoer prima geschikt. Dit kan aangevuld worden met allerlei kleine zaden zoals onkruidzaad, parkietenzaad en trosgierst. Voor de benodigde dierlijke eiwitten kunnen kattenbrokjes of insecten (meelwormen, krekels, e.d.) gegeven worden. Ook gedroogd brood en af en toe wat groenvoer wordt graag genomen. Belangrijk is dat er niet teveel gevoerd wordt aangezien stekelmuizen (vooral de grotere soorten zoals de Sinaï stekelmuis) gemakkelijk te dik worden.
Informatier
Omschrijving
De kleur is bij de meeste soorten zandkleurig op de rug met een lichte buik en een lichte streep over de heup. De staart draagt een wit met zwart pluimpje aan het eind en wordt gebruikt als steun. De snorharen zijn vrij lang en de oren hebben bij veel soorten wel wat weg van konijnenoren.
Kleur
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Kleur man: zie omschrijving
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Kleur vrouw: zie omschrijving
Huisvesting
Het meest geschikte onderkomen voor twee springmuizen is een ruime aquariumbak van minimaal 100 x 50 cm. Een groepje springmuizen heeft meer ruimte nodig. Dek de bak wel af met een met gaas gespannen houten raamwerk om ontsnapping te voorkomen. In een aquariumbak kunnen de springmuizen graven en een sociaal leven leiden.Plaats een verblijf niet in de volle zon. De temperatuur loopt vooral in een aquarium snel hoog op. Op de bodem kan het best een dikke laag zand liggen. Wat stenen en stronken kleden het verblijf verder aan. Let erop dat deze niet in de springroute liggen van de dieren. Ze zien slecht diepte en kunnen hun lange achterpoten gemakkelijk bezeren. Een stenen kruik of bloempot biedt een goed onderkomen voor de dag. Schapenwol is een geliefd nestmateriaal. Vanwege hun gevoeligheid voor geluiden en trillingen, is het niet verstandig deze dieren in de buurt van geluidsapparatuur te houden. Plaats daarom het verblijf op een rustige plaats. Voortplanting: Springmuizen planten zich in gevangenschap moeilijk voort.
Voorplantingstijd
De voortplantingstijd valt in de natuur in de zomer en het najaar. Op een leeftijd van 8 tot 12 maanden zijn de vrouwtjes geslachtsrijp en de draagtijd is afhankelijk van de soort ongeveer 23-40 dagen. Gemiddeld krijgt een vrouwtje 3 tot 4 jongen. De jongen worden kaal, doof en blind geboren (nestblijvers) en gedurende vier tot zeven weken door de moeder gezoogd. Na 4 tot 5 weken gaan de ogen open en na acht weken kunnen de jongen weg bij de moeder.
Temperatuur
verwarmd huiskamer temperatuur is voldoende
Voeding
Springmuizen eten voornamelijk plantaardig voer, af en toe aangevuld met wat dierlijk voedsel (bijvoorbeeld meelwormen). Knaagdiermix is een goede basis deze kan worden aangevuld met fruit en groente en hooi. Opgroeiende jongen eten ook graag vogelopfokvoer en gekiemde zaden. Geef springmuizen altijd een bakje vers water.
Informatie
Egels
Benodigde ruimte
De ruimte mag voor één of twee dieren niet minder zijn dan 2 m2.
Klimaat
Europese soorten houden een winterslaap. Voor soorten die behoefte aan warmte hebben mag de temperatuur niet onder 15 C zijn.
Inrichting van het verblijf
Een verblijf met strooisel of een natuurlijke bodem. Er moeten mogelijkheden zijn weg te kruipen. Bij een buitenverblijf zijn gladde wanden aan te bevelen, om te voorkomen dat de dieren eruit klimmen.
Sociaal gedrag
Egels gaan hun eigen gang, maar bij voldoende mogelijkheden om elkaar te ontlopen kan men er meerdere in een verblijf hebben.
Voeding
Naast dierlijk eiwit dient men ook fruit aan te bieden.
Vangst en transport
Afzonderlijk te vervoeren in kleine eventueel gecompartimenteerde kisten.
Tenrecs
Naast de grote tenrec worden ook de egeltenrec en sporasdisch de gestreepte tenrec gehouden.
Benodigde ruimte
De grote tenrec hetzelfde als de egel. Voor egeltenrecs mag het verblijf niet kleiner zijn dan 1 m2 voor twee dieren.
Klimaat
De temperatuur in het verblijf mag niet onder de 18 graden komen.
Inrichting van het verblijf
Het verblijf moet klimmogelijkheden hebben, zoals boomwortels e.d. Voor de bodem dient een strooisel gekozen te worden waarin de dieren zich ook kunnen ingraven.
Sociaal gedrag
Men dient tenrecs paarsgewijs te houden. Grote tenrecs kan men met meerdere tegelijk houden. Socialisatie met andere Madagascaranen, bijvoorbeeld muismaki's, is mogelijk.
Voeding
Naast vlees, insekten e.d. dient ook fruit aangeboden te worden.
Vangst en transport
Zie egels.