1

IJsvogels (Alcedinidae) zijn een familie van vrij kleine tot middelgrote, vaak prachtig gekleurde vogels uit de orde scharrelaarvogels. De familie telt 95 soorten.[1]

Zij vangen meestal vis door op een overhangende tak boven een riviertje te zitten en dan bliksemsnel het water in te duiken.

In de tropen komen ook soorten ijsvogels voor die niet leven van vis, maar van reptielen of grote insecten. Deze soorten zijn niet gebonden aan open water en kunnen in droge gebieden voorkomen.

In Europa komen twee soorten voor, de vrij algmene ijsvogel (Alcedo atthis) en de zeldzame Smyrna-ijsvogel (Halcyon smyrnensis).

Tot de ijsvogel-familie behoren ook de paradijsijsvogels of vlagstaartijsvogels (Tanysiptera), die uitsluitend op Nieuw-Guinea en omringende eilanden voorkomen. Deze vogels komen in uiterlijk overeen met de gewone ijsvogels, maar hebben sterk verlengde staartveren.

Ook komen op het Australische continent de kookaburra's voor, grote ijsvogelsoorten die voornamelijk leven van insecten en reptielen. De bekendste daarvan is de gewone kookaburra, een van de meest karakteristieke vogels van Australiƫ.