1

Auteur Meerzoo

Latijnse naam: Rhea americana
Nederlandse naam: Nandoe

Land van herkomst: Het midden van Zuid-Amerika

Grootte: De lengte varieert van 90 tot 130 cm. Kophoogte tot 170 cm. De haan is iets groter dan de hen.

Gewicht: tot ongeveer 25 kg

Leeftijd: 20 jaar oud. De oudste is 24 jaar geworden.

Ringmaat: Nandoes kunnen gechipt worden. Ringen word niet gedaan.

Kleur man: Heeft hoofdzakelijk bruine bevedering, met een wit onderlichaam en een erg kleine staart. Er zijn ook witte dieren
Kleur vrouw: idem man

Behuizing: De minimale hoogte voor de afrastering van een nandoeverblijf is anderhalve meter. Wanneer dit lager is, bestaat de mogelijkheid dat de nandoe ontsnapt. Het binnenverblijf dient minimaal anderhalve meter hoog te zijn, zodat de nandoes rechtop kunnen staan zonder het dak te raken. Het beste kun je het verblijf zo groot mogelijk maken wanneer de nandoe als gezelschapsdier wordt gehouden. De afrastering van een nandoe verblijf dient stevig te zijn en moet uit een binnenverblijf en een buitenverblijf bestaan. Nandoes hebben een binnenverblijf nodig, om zich tegen slechte weersomstandigheden te kunnen beschermen. De bodem van het binnenverblijf kan bedekt worden met stro, houtsnippers of zand. Beton wordt afgeraden wegens slijtage van de voetzolen. Het beton kan uit voorzorg afgeschermd worden met een rubberen mat om dit tegen te gaan. Een groot buitenverblijf kan worden ingezaaid met gras en zand. Het verblijf moet groot genoeg zijn, omdat het gras wordt opgegeten en kapot getrapt. Nandoes nemen een stofbad in zand. Hiervoor moet een plaats gecreƫerd worden. De stal kan het beste elke dag verschoond worden. Vrij van mest en smerigheid.

Kweek: De vrouwen zijn met 2 jaar geslachtsrijp en de mannen in de regel pas na 3 jaar. Het vrouwtje legt tot vijftig eieren in een grondnest. Dit grondnest wordt ook door verschillende soortgenoten gebruikt. Het mannetje broedt de eieren uit en brengt gedurende circa zes weken de kuikens groot. Kuikens krijgen kuikenopfokkorrel nummer 2 (geen meel) en groenvoer, gras, brandnetels ed, in kleine stukjes geknipt. als de kuikens zonder ouders worden opgevoed dan een warmtelamp plaatsen.

Gedrag: De Dieren zijn buiten het broedseizoen zeer rustig van aard. In het broedseizoen, zeker als de eerste eieren zijn gelegd, is de man nogal territoriaal en zal zich niet laten afschrikken om aan te vallen. Het is hoofdzakelijk dreigen maar een echte aanval is ook te verwachten. Met een lange broek aan geeft dit geen verwondingen maar een korte broek kan toch vervelende krassen opleveren aan uw benen.

Broedmachine: De broedtemperatuur is rond de 37,5 graden Celsius. De luchtvochtigheid is 52%.

Temp/ Luchtvochtigheid: Kunnen in de winter buiten mits er een binnen verblijf is.

Voeding: Legkorrel of loopvogelkorrel, gras, kruiden, insecten en ongewervelde dieren