1

Auteur Meerzoo

Latijnse naam: Numida meleagris galeata
Nederlandse naam: Parelhoen (helm).

Land van herkomst: Oost-Afrika de droge steppen van Zuid-Ethiopië en noordoost Tanzania.

Grootte: Lengte 60 cm.

Gewicht: 3.5 kg haan, 2.75 kg hen.

Ringmaat: 15-16 mm.

Kleur man: Kop en bovenste gedeelte van de hals zijn onbevederd. Op de kop verheft zich een stevig beenachtig weefsel dat een helm vormt. Aan beide zijden naast de snavelwortel hangt een lei naar beneden die aan de basis groenachtig blauwwit is en aan de punt fel rood. De kop is licht blauw~ grijs, het gezicht is witachtig blauw, de keel is blauwgroen. Achter de kop staan een aantal borstelachtige haarveren. De snavel is roodachtig en de poten zijn donker grijs. Onder langs de hals en rond de krop zien we een roodachtige violette band. De rest van het verenkleed is grijs met witte parels.

Kleur vrouw: Kop en bovenste gedeelte van de hals zijn onbevederd. Op de kop verheft zich een stevig beenachtig weefsel dat een helm vormt. Aan beide zijden naast de snavelwortel hangt een lei naar beneden die aan de basis groenachtig blauwwit is en aan de punt fel rood. De kop is licht blauw~ grijs, het gezicht is witachtig blauw, de keel is blauwgroen. Achter de kop staan een aantal borstelachtige haarveren. De snavel is roodachtig en de poten zijn donker grijs. Onder langs de hals en rond de krop zien we een roodachtige violette band. De rest van het verenkleed is grijs met witte parels.

Volière: De volière dient steeds voor een deel overdekt te worden als bescherming teven regen en zon. Voorzie ook altijd enkele schuilplaatsen als vluchtgelegenheid of broedplaats voor de hennen. De bodem van uw volière moet ook steeds goed vochtdoorlatend zijn. Leg bij voorkeur een drainagesysteem aan. Meerdere koppels samen in een volière kan leiden tot verstoring van het broeden.

Kweek: broedduur: 24 dagen. Met een groot weiland met hoog gras en hier en daar wat bomen zijn ze tevreden. Hier gaan de hennen ook gemakkelijk tot broeden over.

Behuizing: Vorstvrij nachthok, met een buitenren.

Temp/ Luchtvochtigheid: Winterhard, maar sommige soorten zijn ook echt vocht gevoelig.

Voeding:De vogel eet insekten, larven, wormen en vooral plantenzaden.Fazantenvoer geven met wat fijngehakt vlees, groenvoer en levendeinsecten of meelwormen. In de winter moet men ze wat graan bijvoeren zoals tarwe, haver, gerst en gebroken maïs.