1

Latijnse naam: Columba livia f. domestica Nederlandse naam: Pauwstaart duif Land van herkomst: India, gefokt in West-Europa Grootte: Gewicht: Leeftijd: Onbekend Ringmaat: 9 mm.

Kleur man: Wit, maar kleurslagen worden veel gefokt. Enkelen hiervan zijn blauw, roodgeel, almond kite, zwart, andalusisch blauw. Donkere ogen bij witte duiven, bij overige kleurslagen: oranje, bruin of parelkleurig.

Kleur vrouw: Wit, maar kleurslagen worden veel gefokt. Enkelen hiervan zijn blauw, roodgeel, almond kite, zwart, andalusisch blauw. Donkere ogen bij witte duiven, bij overige kleurslagen: oranje, bruin of parelkleurig.

Voliere: Kunnen los buiten in een duiventil. Vliegen beperkt en blijven rond de duiventil rondhangen.

Kweek: Kweekperiode begint begin februari. 10-14 dagen na het paren komt het eerste eitje, 2 dagen later het tweede. Na ongeveer 2,5 week komen de eieren uit. De jongen worden door beide ouders verzorgd en krijgen de eerste 10 dagen voornamelijk duivenmelk. Al snel krijgen ze zaden te eten, na de 10 dagen wordt de melkproductie geminderd. Tussen de 7e en de 10e dag behoren ze een vaste voetring te krijgen. Na 3 weken begint vaak de aandacht van de ouders te verslappen. Een bakje voer en water bijzetten is dan noodzakelijk voor de jonge dieren. Zodra de ouders een volgend legsel gelegd hebben, nemen ze de verzorging weer op. Voor het maken van een nest worden aan de duiven de bekende roodstenen nestschalen beschikbaar gesteld. Als nestmateriaal worden meestal tabaksstelen of vilten matjes gebruikt. De meeste sierduiven brengen in een kweekperiode met gemak 2 à 3 stel jongen groot.

Behuizing: Hoewel ze in een tuin zeer decoratief kunnen zijn, zijn duiventillen niet geschikt om “echte” sierduiven te houden. Sierduiven dienen in een droog en tochtvrij hok, zo mogelijk voorzien van een buitenren, gehouden te worden. De grootte van het hok hangt af van het ras en het aantal paren dat gehouden wordt. Gemiddeld wordt er gerekend dat er per paar ± 1 m3 aan ruimte nodig is. Maar houdt er wel rekening mee dat er, als alles goed gaat, ook jonge duiven geboren worden! Ook de zitplaatsen in het hok en de eventueel aan te brengen bodembedekking zijn afhankelijk van het ras dat wordt gehouden. Geadviseerd wordt om voor een goede huisvesting van uw duiven uw licht op te steken bij één of meer fokkers van het door u uitverkoren ras.

Temp/ Luchtvochtigheid: Buiten.

Voeding: In het algemeen stellen sierduiven geen hoge eisen aan hun voeding en in de handel zijn zeer goede en aan het seizoen aangepaste, voedermengelingen verkrijgbaar. Zorg ook voor voldoende drinkwater dat u iedere dag dient te verversen. Ook dienen uw duiven zo nu en dan uit een bakje met roodsteen en grit te kunnen pikken. Dat hebben ze voor een goede spijsvertering nodig. U kunt ook dat kant-en-klaar in de handel aanschaffen. Duiven gaan zo nu en dan graag in bad. Wanneer ze de beschikking over een buitenren hebben dan zullen ze zich zo nu en dan heerlijk laten natregenen. Hebt u geen buitenren, geef ze dan zo nu en dan een bak water in het hok om in te baden. Tortelduivenvoer wordt graag gegeten en ze doen het hier goed op. Ander voer voor sierduiven is ook geen probleem