1

Latijnse naam: Xiphophorus Helleri Nederlandse naam: Zwaarddrager Land van herkomst: Guatemala en zuid Mexico Grootte: 10 tot 12 cm Gewicht: enkele grammen Leeftijd: 3 tot 4 jaar

Omschrijving: Zwaarddragers zijn van oorsprong groenig gekleurd maar zijn door het kweken ondertussen in diverse kleuren te zien.

Herkenning man: Het verschil tussen volwassen mannen en vrouwen is eenvoudig te zien. De mannetjes hebben een soort van zwaard aan de achterzijde van het staartvin. Vandaar ook de naam zwaarddrager. Het andere kenmerk is het geslachtsorgaan dat onder aan de buik van het mannetje zichtbaar is.

Herkenning vrouw: De vrouwtjes zijn groter dan de mannen en hebben geen „zwaard” aan hun staart. De vrouwtjes hebben een ronde staart.

Huisvesting: Voor 1 paartje minimaal in een aquarium van 60x30x30. Een verwarmingselement, schuilgelegenheid, grof zand op de bodem en een filter zijn noodzakelijk. Verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout.

Kweek: Het kweken gaat bijna van zelf. Ze zijn levendbaren en leggen dus geen eieren. Ze kunnen om de vier weken 20 tot 50 jongen krijgen.

Jongen: Als de jongen geboren zijn kunnen ze worden verwijderd uit het aquarium en in een ander aquaurium zetten of als er genoeg beplanting is in het aquarium laten zitten. De kans op het opeten van de jongen door de ouder en andere vissen is altijd aanwezig. Ze eten het zelfde voer als de ouders alleen kleiner.

Watertemperatuur: Temperatuur: 20-30 graden, gemiddeld 23 graden., Zuurgraad (pH) 7-8 Hardheid (dGH) 14-20

Voeding: De zwaarddrager is een echte alleseter. Ze eten zowel droogvoer, diepvries als levend voer, zoals muggenlarven, tubifex en watervlooien. Plantjes en algen worden ook in kleine hoeveelheden gegeten.

Weetje: Volwassen vrouwtjes kunnen in korte tijd transformeren in mannetjes, met de daarbij behorende kenmerken van het gelachtsdeel en een zwaard. Geef ze niet te veel te eten en in kleine porties. Ze hebben altijd trek in een hapje. Hou ze het liefst met minimaal drie, twee vrouwen en een man, dieren in een aquarium.