1

Latijnse naam: Amatitlania nigrofasciata Nederlandse naam: Zebracichlide Land van herkomst: Midden Amerika van Guatamale tot Costa Rica. Grootte: Tot 12 cm Gewicht: enkele grammen Leeftijd: tot 10 jaar

Omschrijving: Deze cichlide is blauwgrijs van kleur met zwarte dwarsbanden die over het lichaam lopen.

Herkenning man: De mannetjes hebben langere vinnen en zijn meer puntiger van vorm dan de vrouwen. Mannen zijn groter en forser dan de vrouwen.

Herkenning vrouw: Lijken op de mannen maar dan kleiner. Vrouwen hebben enkele goudkleurige schubben op hun buik.

Huisvesting: Voor 1 paartje minimaal in een aquarium van 60x30x30. Een verwarmingselement, schuilgelegenheid, grof zand op de bodem en een filter zijn noodzakelijk. Verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout.

Kweek: De kweek is niet moeilijk, de eieren worden afgezet en bevrucht in een hol, het vrouwtje bewaakt het legsel en het mannetje verdedigt het territorium tegen indringers.

Jongen: Na 3 dagen komen de eieren uit en nog 3 dagen later zwemmen de jongen door de bak.

Watertemperatuur: Temperatuur: 23-26 graden., Zuurgraad (pH) 6-9 Hardheid (dGH) 5-9

Voeding: In hun natuurlijke leefomgeving eten ze vooral schaaldieren, kleine vissen, insecten, diverse wormen, planten en als laatste algen. In gevangenschap hebben ze een gevarieerd dieet nodig. Diepvriesvoer bijv.: maden, levend voer en droogvoer kunnen het beste worden afgewisseld. Een dieet op alleen droogvoer is te beperkt.