1

Latijnse naam: Pimephales promelas auratus Nederlandse naam: Goudvis Mona Lisa Ookwel goudelrits genoemd. Land van herkomst: Amerika van de Oostkust van Maine tot in Virginia Grootte: 8-10 cm Gewicht: enkele 10-tallen grammen Leeftijd: 2 tot 3 jaar

Omschrijving: Oranje met amper zichtbare kleine schubben. Wij zijn scholenvisjes die minimaal in een school van 10 stuks moeten zwemmen. Hebben een stompe kop, wat erg opvalt als je ons van bovenaf bekijkt.

Herkenning man: De mannetjes zijn donkerder met zwartachtige vinnen en hebben een dikkere kop.

Herkenning vrouw: De vrouwtjes hebben een vollere buik en hebben tijdens de voorplantingsperiode een legbuis.

Huisvesting: Ze zitten in een aquarium van 100x40x40. Een verwarmingselement, schuilgelegenheid, grof zand op de bodem en een filter zijn noodzakelijk. Verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout. Het aquarium moet goed beplant worden, maar in het midden moet voldoende open zwemruimte zijn waar ze dan met de school kunnen zwemmen.

Kweek: Meestal voortplanten ze zich al in het eerste jaar. Het aantal eieren kan varieren van 500 tot 750 stuks. De mannetjes verdedigen de eitjes totdat ze uitkomen. Omdat vaak de visjes worden opgegeten en de ouders niet heel erg oud worden, is er geen gevaar voor overbevolking.

Jongen: De jongen worden geboren tussen de 4 en 6 weken (afhankelijk van watertemperatuur). Het vrouwtje heeft broedzorg en draagt de jongen nog enkele weken bij zich.

Watertemperatuur: 4 tot 25 °C, Zuurgraad (pH) 6-8 Hardheid (dGH) < 20

Voeding: In het wild eten ze echt van alles. Bijvoorbeeld: algen, insecten, watervlooien, enz. Ze doen het ook prima op droogvisvoer.

Weetje: Ze zijn voor alle maten vijvers geschikt, ook voor het aquarium. Ze minder geschikt voor vijvers waar andere en grote vissen in zwemmen.