1

Latijnse naam: Sus scrofa Nederlandse naam: Mini varken Land van herkomst: nvt Grootte: Van neus tot staart van 80 cm tot 100 cm (afhankelijk van de soort) Gewicht: Tussen 35 en 60 kilogram (afhankelijk van de soort) Leeftijd: 15 tot 20 jaar Positieflijst/ Negatieflijst: NVT

Kleur man: Zwart, zwart en wit, wit, goudkleurig, bruin getaand en bruin.

Kleur vrouw: Zwart, zwart en wit, wit, goudkleurig, bruin getaand en bruin.

Algemeen:

Zwangerschap: De mini varkens zijn in de regel al na 1 jaar geslachtsrijp. De draagtijd is 115 dagen, oftewel 3 maanden, 3 weken en 3 dagen

Biggen: Ze kunnen tot gemiddeld 6 jongen per worp krijgen. De biggen worden ca 6 weken gespeend. Daarna kunnen ze over op vast voedsel. In de regel zullen de dieren als ze in een weide lopen al eerder gras en voer van de ouders mee eten.

Behuizing: In de zomer en winter willen ze het liefst de hele dag buiten zijn. Als de dieren buiten worden gehouden hebben ze wel een stal of overdekt hok nodig met stro om zich in terug te trekken bij koud of regenachtig weer. Zorg wel dat ze voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen en te spelen. Voor een miniras is een hok van 2 m x 2 m per dier minimaal, zeker als het dier er de meeste tijd zal vertoeven. Indien het varkentje meestal in huis zit, en maar af en toe buiten komt, kan je eventueel ook een groot hondenhok gebruiken.

Temp/ Luchtvochtigheid: Wintervast maar een droog nachthok.

Voeding: Mini varkensbrok, groente, gras, hooi enz. Een minivarken mag absoluut geen vleesresten hebben. Dit in verband met het voorkomen van eventuele varkenspest. Groenvoer mogen ze gerust hebben. Maar ook chocolade en zout zijn niet goed voor een varken, hoewel dit niet wettelijk verboden is.