1

Wildkleur Latijnse naam: Elaphe anomala Nederlandse naam: Zuid-Koreaanse rattenslang Land van herkomst: China en Korea Grootte: 150 tot 180 cm Gewicht: Albino Leeftijd: rond de 20 jaar

Kleur man / vrouw: De Elaphe anomala is een vrij grote en krachtige slang met een volwassen kleur van bruin tot olijfachtig met een creme of gele markering aan de onderzijde. Er zijn ook enkele kleurslagen bekend. Zo hebben wij de albino kleurslag in ons verblijf.

Beschubbing: Ventralen: 200-236, Subcaudals: 55-78 Subcaudals: 55-78, Dorsals: 21-23.

Kweek: De vrouwen leggen tussen de 6 tot 12 eieren na een korte dracht. De eieren worden uitgebroed bij een temperatuur van 25 ° tot 29 ° C en de eieren komen uit tussen de 40 en 60 dagen. Behuizing: Het terrarium voor deze soort kan men beter iets hoger dan breder houden, vanwege het feit dat deze soort zeer graag klimt. Zelf hebben we een terrarium van 160 x 0.90 x 260 cm (LxBxH). Als bodemmateriaal kan het best gekozen worden voor houtsnippers of bark, maar bladeren zijn ook zeer geschikt en aantrekkelijk om te zien. Verder kan men het terrarium inrichten met klimtakken en planten (liefst kunststof i.v.m. reinigen). Wat deze dieren ook op prijs stellen zijn verschillende gestapelde stenen of andere schuilgelegenheden waar ze tussen of onder kunnen liggen, dit is namelijk in hun natuurlijke omgeving ook hun vaste verstopplek. Temperaturen voor deze soort tussen de 20 en 25 graden Celsius overdag en zo'n 18-21 graden Celsius 's nachts. Het is verstandig om zo nu en dan ultraviolet licht te gebruiken in het terrarium (dit geldt voor praktisch alle terrariumdieren) zodat de dieren vitamine d3 kunnen aanmaken in hun lichaam, dit kan ook als vitaminesupplement door het drinkwater worden gedaan. Een grote drinkbak is wel aanbevolen. Wel is verstandig om regelmatig de dieren en het terrarium te sproeien met water.

Temp/ Luchtvochtigheid: 20-25°C/ 45-55% overdag, 18-21°C/ 50-55% 's nachts.

Voeding: Ratten, muizen, kuikens en andere kleine knaagdieren en vogels en hun eieren. Ook diepvries knaagdieren worden geaccepteerd. Zorg er voor dat uw voederdieren goed voer hebben gehad. Dit uit zich in de kwaliteit van de slangen, de eieren en de jongen.

Extra info: Het zijn zeer alerte dieren die, zoals het lijkt, altijd honger hebben. Ze zijn niet agressief maar willen wel eens bijten daar zij denken dat de hand voedsel voor hun is. Trek een handschoen aan en de warmte van de hand wordt niet weer gegeven en u kunt ze zonder problemen oppakken. Ze kunnen zonder problemen worden opgepakt en in de hand worden gehouden. Deze soort leeft in de regio's tot 2000m hoogte, een semi-aboreal slang die woont in een verscheidenheid aan biotopen, van de graslanden, droge struikgewas, rotsachtige gebieden en aan de oevers van rivieren en meren. Elaphe anomala is vooral een dagactieve slang.