1

Latijnse naam: Epicrates cenchria cenchria Nederlandse naam: Rode regenboog boa Land van herkomst: Noorden van Zuid-Amerika Grootte: 1.50 á 2.50 cm Gewicht:

Leeftijd: Ongeveer 15 tot 20 jaar (hangt ook af van de verzorging). Cites B: Zorg altijd dat u een overdracht verklaring heeft voor dier(en).

Kleur man / vrouw: Oranje tot rood met zwarte vlekken over het hele lichaam. Een blauw/groene glans (het mooist na de vervelling) geeft deze dieren hun naam. Deze slang is één van de weinige slangen die hun jeugdkleed houden.

Omschrijving: Deze boa's worden zo genoemd vanwege hun kenmerkende iriserende glans die je kunt zien wanneer hun licht op te vangen van de schalen. Dit is zeer vergelijkbaar met het spectrum van kleuren die u kunt zien wanneer benzine drijft op water. Deze boa's zijn meestal rood met zwarte opdruk, met de roodheid van de slang in het algemeen is het zo dat er steeds meer dieper wordt met de leeftijd.

De kweek: In het wild is de paartijd meestal februari tot juni, Wij hebben de dieren het gehele jaar door bij elkaar zitten. Deze boa's zijn geslachtsrijp op een leeftijd van ca 4 jaar oud. Zorg wel dat de dieren goed gezond zijn. Dat u een niet verwant koppel heeft. Geslacht bepaling kan het beste doormiddel van sonderen (laat dit wel doen door iemand met kennis van zaken), schade aan de dieren is blijvend.

Behuizing: Onze dieren zitten in een terrarium van ca 180x180x210 (lxbxh). Ze liggen graag op de gond en in het water maar klimmen doen ze ook als de beste. Een grote zware waterbak mag niet ontbreken, deze dieren hebben een hoge luchtvochtigheid nodig 75/80%. Natuurlijk zijn er ook schuiplekken voor hun zodat ze weg kunnen als ze dat wilen. Meestal gebeurd dat rond de vervelleing.

Behuizing: Deze boa's zijn koudbloedige en krijgen warmte uit hun omgeving. In het wild slangen koesteren in de zon om warm te blijven of verhuizen naar een schaduwrijk plekje als ze te heet, dan heet dit thermo-regulering. De ideale temperatuur overdag voor deze soort is van 29-32 °C. De temperatuur voor de nacht mag tussen de 20-23 graden zijn.