1

Latijnse naam: Pantherophisguttata X Lampropeltis triangulum sinaloae Nederlandse naam: Hybride Land van herkomst: Gedomesticeerd Grootte: 120-170 cm Gewicht: - Leeftijd: Tot 15 jaar

Kleur man / vrouw: Zeer divers door alle mutaties die er zijn. Ze hebben eigenschappen van beide soorten en dit is in de regel heel herkenbaar.

Kweek: Geslachtsverschillen tussen vrouwtjes en mannetjes zijn zichtbaar in de verkking van de staart na de cloaca. Bij de mannen is deze dikker. dit komt omdat de hemipenissen (gelachtsorganen) in dit gedeelte liggen. de vrouwtjes hebben dit niet en zijn dus niet verdikt.

Partnerkeuze: Deze hybride (kruising)is niet kieskeurig voor zijn partner en als de paringstijd aanbreekt dan zullken de dieren in de regel uit zich zelf gaan paren. Helaas is het zo dat hybriden (kruisingen) niet vruchtbaar zijn en daarom zullen uitsterven. Er zijn soms wel uitzonderingen die wel vruchtbaar zijn.

Paring: Meestal kunnen direct of enkele weken na een gelukte stimulus paringen verwacht worden. De paartijd kan enkele dagen tot enkele maanden duren!

Eileg: De eileg kondigt zich aan door: verdikkingen (bobbels) in de buik een snelle gewichtstoename, graafneigingen en/of onrustig gedrag, stoppen met eten, een vervelling. Zorg ervoor dat reptielenvrouwtjes een geschikte eilegplaats kunnen vinden, b.v. een plek met losse, vochtige aarde. Als er geen geschikte ei legplek aanwezig is, kan legnood ontstaan, hetgeen de dood van het dier tot gevolg heeft. Deze kan soms voorkomen worden door injecties (dierenarts) met vloeibare kalk en hormonen (oxytocine) of operaties.

Incubatie: Gelegde eieren worden zo snel mogelijk weggehaald. Draai de eieren nooit, omdat het embryo niet vastgehouden wordt door een 'hagelsnoer' zoals bij vogels. Daardoor kan het embryo na het omdraaien beschadigen en afsterven. Broed de eieren kunstmatig uit (incubatie), om de broedomstandigheden beter te kunnen beïnvloeden en te controleren. Bovendien is het vaak te droog of te koud in het terrarium en eten veel oudere dieren hun jongen op na uitkomst. Laat het vrouwtje het nestgedrag (b.v. hol dicht maken) voltooien en verwijder daarna de eieren. Zelfs twee maanden later weten de vrouwtjes vaak nog waar de eieren hadden moeten liggen en raken gestresst als die plek veranderd wordt. Bevruchte eieren zijn strak, meestal egaal wit en vertonen kort na het leggen vaak een kiemschijf aan de bovenzijde. In de regel zijn ze niet vruchtbaar en zullen de eieren snel beschimmelen. De beschimmelde eieren hoeven niet te worden weggehaald. Uiteraard wel als alle eieren beschimmeld zijn. Het zou kunnen dat er toch nog een bevrucht ei bij zit.

Behuizing: Voor twee jonge dieren is minimaal een terrarium van 60x30x40 cm nodig. Voor volwassen dieren is een terrarium van 120 x6xx40 een vereiste. Het terrarium dient ingericht te worden met wat stukjes wortelhout en een bodembedekking die het vocht langere tijd vasthoudt. Ideaal hiervoor zijn schors snippers. Verdere aankleding van het terrarium kan bestaan uit diverse plastic planten. Uiteraard mag een drinkbakje niet ontbreken. Het water dient minimaal drie maal per week ververst te worden. Om de luchtvochtigheid in het terrarium op peil te houden kunt u het beste om de dag even licht sproeien. Voor de verlichting en verwarming komt een spotlamp in aanmerking. De wattage van de lamp is afhankelijk van de grootte van het terrarium. Als aanvulling is het aan te bevelen een TL te gebruiken die ultraviolet licht uitstraalt als vervanging van het zonlicht in de natuur. Uit ervaring is gebleken dat bij het gebruik van dit licht de kleuren van de dieren beter tot uiting komen en zowel het eet als paargedrag gestimuleerd wordt. Beide lichtbronnen mogen 12 tot 14 uur per dag branden. Eventuele bijverwarming, voor de nacht of tijdens de winter, kan in de vorm van een porseleinen warmtestraler, een rode spotlamp een warmtesteen of warmtemat.

Temp/ Luchtvochtigheid: Gemeten in de koudste hoek van het terrarium, dus zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan, moet de temperatuur overdag ongeveer 25 tot 28 graden bedragen. De temperatuur onder de warmtelamp mag tot ongeveer 40 graden oplopen. 's nachts mag de algemene temperatuur niet onder de 18 graden zakken.

Voeding: Muizen en ratten en soms andere dieren alskikker, hagedissen en kleine vogels.

weetjes: De kleinste slang ter wereld is de Barbados wormslang, Leptotyphlops carlae welke nog geen 11 centimeter lang wordt. De netpython (Broghammerus reticulatus) is de grootste slang ooit gemeten met 8 meter. Verhalen over grotere exemplaren doen de ronde, maar waren nooit te verifiëren.