1

Latijnse naam: Pantherophis obsoleta spiloides Nederlandse naam: Grijze rattenslang Land van herkomst: Noord- en Zuid Amerika Grootte: Tussen de 100 en 180 cm lang Gewicht: ca. 300 gram Leeftijd: tot 15 jaar

Beschijving: De grijze rattenslang is een wildkleur. De kleur is grijsachtig-bruin met bruine zadels (vlekken) op de rug. Als de dieren geirriteerd of bang zijn maken ze bijna hetzelfde geluid als hun giftige soortgenoot, de ratelslang. De grijze rattenslang laat zijn staart snel heen en weer trillen tegen de grond of iets anders daardoor onstaat het ratelende geluid. De grijze rattenslang is geen slang voor een beginner, ze kunnen soms nog wel eens agressief overkomen.

Jonge dieren: De dieren zijn ongeveer met 2 jaar geslachtsrijp. De jonge slangen met een lengte van 18 cm worden eerst met pasgeboren muizen gevoerd.

Paring: Meestal kunnen direct of enkele weken na de winterrust verwacht worden. De paartijd duurt ongeveer 4 tot 9 weken.

Eileg: Een gemiddeld nest geeft ongeveer 10 tot 15 jongen. Dit is afhangkelijk van de leeftijd en de grootte. De vorm van de eieren zijn langwerpig

Behuizing: De grijze rattenslang zit bij ons in een terrarium van 150x180x240 cm (lxbxh) hoog. Het zijn goede klimmers die graag hoog willen zitten. Het terrarium dient overeenkomstig de biotoop ingericht te worden met wat stukjes wortelhout en een bodembedekking (zand, boomschors, humus, takken ed, die het vocht langere tijd vasthoudt. Ideaal hiervoor zijn schors snippers. Verdere aankleding van het terrarium kan bestaan uit diverse planten (bij voorkeur kunstplanten ivm het schoonhouden), klimtakken met liplaatsen boven het terrarium. Uiteraard mag een grote waterbak niet ontbreken. Ze liggen graag in het water. Om de luchtvochtigheid in het terrarium op peil te houden kunt u het beste 1 a 2 keer per week te sproeien. Het terrarium moet ook droge plekken hebben om schimmel op de huid te voorkomen.

Temp/ Luchtvochtigheid: Temp: 24 - 28 graden. Heeft een korte winterrust nodig (15 - 18° graden)

Voeding: Muizen, ratten, vogels en kleine reptielen.

Weetje: Vuistregel: De prooi mag niet dikker zijn, dan het dikste gedeelte van de slang.