1

Latijnse naam: Monodelphis domestica Nederlandse naam: Grijze kortstaart opossum Land van herkomst: Brazilië, Bolivia, Paraguay en Noord-Argentinië Grootte: 10-16 cm Staartlengte: 5-8 cm Gewicht: 80 - 160 gram. Mannen zijn zwaarder en forser dan de vrouwen Leeftijd: 3 tot 5 jaar.

Omschrijving: Kortstaartopossums zijn ongeveer zo groot als een goudhamster. Ze zijn grijs / bruin met een lichter gekleurde buik. Kortstaartopossums hebben een spitse kop en een bekje gevuld met een aardige rij scherpe tandjes. Ze hebben grote oren die ze op kunnen vouwen en vrij grote, uitpuilende zwarte oogjes. Hun naam hebben ze te danken aan hun staart die ze kunne gebruiken als vijfde “pootje” om zich vast te houden aan takken tijdens het klimmen.

Kleur man: Mannetjes worden groter dan vrouwtjes

Kleur vrouw: Zie omschrijving

Behuizing: Houdt kortstaartopossums bij voorkeur in een hoog verblijf met voldoende klim -en schuilmogelijkheden. Het is beter geen traliekooi te gebruiken omdat ze niet goed tegen tocht kunnen. Klimmateriaal mag niet ontbreken. Een voordeel is dat ze niet knagen dus er kan gebruik gemaakt worden van nepplanten en allerlei boomstronken, let hierbij wel op dat er i.i.g. geen naaldbomenhout gebruikt word, dit is giftig, en ondanks dat ze niet knagen kunnen ze de giftige hars via de huid opnemen. Sommige opossums willen nog wel eens blaadjes en bloempjes van nepplanten af trekken om als nestmateriaal te gebruiken. Verder kunnen allerlei takken, huisjes, touwen e.d. gebruikt worden voor de inrichting. Wanneer er meerdere opossums in 1 verblijf gehuisvest worden moeten er ook meerder nestkastjes in gehangen worden. De minimale maat voor 1 opossum moet ongeveer 40 cm breed, 60 cm lang en 40 cm hoog zijn, natuurlijk kan ook 50 x 50 x 40. Groter is altijd beter, maar wanneer je fokt met deze dieren is het makkelijker, met name met het eerste nest, om deze maat aan te houden. Als bodemmateriaal kan ook van alles gebruikt worden, beukenhoutsnippers hebben de voorkeur. Zaagsel is gemaakt van dennenhout en dit bevat veel giftige stoffen. Het is vaak ook stoffig en dit kan bij veel diersoorten longproblemen veroorzaken. Deze dieren zijn erg zindelijk, ze doen hun behoefte vaak op 1 plek in het verblijf. Er kan op die plek een bakje neergezet worden die dagelijks verschoont word. Nestmateriaal is ook iets wat niet mag ontbreken, ook hiervoor kan men van alles gebruiken, van toiletpapier, hamsterwol, stukjes katoen, vloeipapier, krantensnippers, hooi, stro tot gedroogde blaadjes.

Kweek: Geslachtsrijp: 4-5 maanden, Draagtijd: 2 weken In buidel: 1 maand Aantal jongen: maximaal 13

Temp/ Luchtvochtigheid: In het verblijf mag het niet kouder worden als 15° C en niet warmer dan 30°C. Met behulp van een lampje, warmtemat of warmtekabel kan men verschillende temperaturen in de bak creëren en kan de opossum zelf bepalen waar hij het liefst ligt. In sommige huiskamers wordt het eigenlijk nooit kouder dan 15°C en is extra verwarming ook niet nodig. Het schijnt dat kortstaartopossums gevoelig zijn voor huidkanker, plaats daarom geen UV-lamp en zorg dat het verblijf niet in direct zonlicht staat. In de wintermaanden is de luchtvochtigheid vaak te laag door de verwarming, waardoor hun oortjes kunnen schilferen of zelfs barsten. Ook een warmtebron in een verblijf kan een te lage luchtvochtigheid veroorzaken. Af en toe met een plantenspuit in de bak sproeien is dan aan te raden.

Voeding: Insekten, fruit, vlees(opossums zijn ook aaseters), kleine knaagdieren, vogeleieren, kikkers, hagedissen, schorpioenen, kleine slangen, spinnen en wormen.

Gedrag: Solitair levende dieren maar zijn in gevangenschap ook in groepen te houden. In het laatste geval 1 man met meerdere vrouwen. Het zijn dieren die in de nacht en met de schemer actief zijn.