1

Bufo marinus

Nederlandse naam : Reuzenpad

Grootte : tot 24 cm

Herkomst : Zuid-Amerika

Levenswijze : Bodembewoner

Wetgeving : Geen

Terrarium, inrichting, verlichting en verwarming:

Voor twee dieren is minimaal een terrarium van 70x40x40 cm nodig. In de natuur komen deze dieren voornamelijk voor in vochtige gebieden (regenwoud). Het terrarium dient overeenkomstig de biotoop ingericht te worden met flink wat takken en een bodembedekking die het vocht langere tijd vasthoudt. Ideaal hiervoor zijn schors snippers (Repti Bark). Verdere aankleding van het terrarium kan bestaan uit diverse plastic planten. Uiteraard mag een drinkbakje niet ontbreken (Repti Rock Waterdish). Het water dient minimaal drie maal per week ververst te worden. Om de luchtvochtigheid in het terrarium op peil te houden kunt u het beste om de dag even licht sproeien met Bio Mist. Voor de verlichting en verwarming komt een Repti Basking Spot Lamp in aanmerking. Het wattage van de lamp is afhankelijk van de grootte van het terrarium. Als aanvulling is het raadzaam een TL balk te gebruiken met een breed licht spectrum als vervanging van het zonlicht in de natuur (Reptisun 2.0). Uit ervaring is gebleken dat bij het gebruik van dit licht de kleuren van de dieren beter tot uiting komen en zowel het eet - als paargedrag gestimuleerd wordt.Beide lichtbronnen mogen 12 tot 14 uur per dag branden. Eventuele bijverwarming, voor de nacht of tijdens de winter kan in de vorm van een porseleinen warmtestraler (Ceramic Heat Emitter) of een rode spotlamp (Infrared Heat Lamp).

Geslachtsonderscheid:

Mannen hebben een wat donkere kwaakblaas.

Voedsel:

Twee tot drie keer per week dienen de dieren gevoerd te worden met grote krekels en/of sprinkhanen. Als richtlijn kunnen per keer per dier 15 krekels of 6 sprinkhanen gegeven worden. Het is raadzaam om een bakje met Cricket Formula op de bodem van het terrarium te leggen zodat eventueel niet direct opgegeten krekels iets te eten hebben en niet 's-nachts aan de dieren gaan knagen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt de insekten te bepoederen met een vitamine- en calciumpreparaat (Reptivite en Microstick Calcium Powder). Het makkelijkst gaat dit door de krekels vanuit het plastic verpakkingsdoosje over te zetten in een plastic zakje en daar dan het poeder aan toe te voegen. Vervolgens even schudden zodat het poeder aan de insekten kan hechten en dan het zakje leeg strooien in het terrarium. Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten. Vitamine in de vorm van een AD3-vloeistof kan aan het drinkwater worden toegevoegd.

Temperatuur:

Gemeten in de koudste hoek van het terrarium, dus zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan, moet de temperatuur overdag ongeveer 20 tot 24 graden bedragen. De temperatuur onder de warmtelamp mag tot zo'n 30 graden oplopen. 's-Nachts mag de algemene temperatuur niet onder de 18 graden zakken.

Combinatie:

De dieren zijn goed samen te houden met Ameiva ameiva (Gewone ameiva), Basiliscus vittatus (Gestreepte basilisk), Ctenosaura similis (Zwarte leguaan) en Gekko gecko (Tokeh).