1

Trionyx spiniferus

Nederlandse naam : Weekschildpad

Grootte : 16 tot 28 cm

Herkomst : Noord-Amerika

Levenswijze : Bijna uitsluitend in het water, maar sporadisch op het land om te zonnen

Wetgeving : Geen

Terrarium, inrichting, verlichting en verwarming:

Deze schildpadden zijn uitstekende zwemmers en hebben dus een ruim aqua-terrarium nodig. Twee tot vier baby schildpadjes kunnen gehouden worden in een aqua-terrarium van minimaal 60x40x40 cm. Om vervuiling van het water tegen te gaan is het raadzaam om gebruik te maken van een filterpomp. Als bodembedekking van het watergedeelte komt grind in aanmerking, voor het land gedeelte zand. Voor verlichting en verwarming kan boven het land gedeelte een spotlamp (Repti Basking Spot Lamp) gemonteerd worden. Daarnaast moet ook het water apart verwarmd worden d.m.v. een aquariumverwarming met thermostaat. Het wattage van de lamp en de verwarming is afhankelijk van de grootte van het aqua-terrarium. Als aanvulling is het aan te bevelen een TL te gebruiken die ultraviolet licht uitstraalt (Reptisun 5.0). Het UV licht van deze lamp compenseert het gebrek aan natuurlijk zonlicht. Uit ervaring is gebleken dat bij het gebruik van dit licht de kleuren van de dieren beter tot uiting komen en zowel het eet- als paargedrag gestimuleerd wordt. Beide lichtbronnen mogen 12 tot 14 uur per dag branden. Als aanvullende warmtebron, voor 's-nachts of in de winter, kan een porseleinen verwarmingslamp (Ceramic Heat Emitter) of rode warmtespot (Infrared Heat Lamp) gebruikt worden.

Geslachtsonderscheid:

Volwassen mannen hebben een langere en dikkere staart.

Voedsel:

Om de dag kunnen de dieren gevoerd worden met droogvoer (Aquatic Turtle Dry Formula of Aquatic Turtle Food) en/of regenwormen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt het voedsel met vitamine (Repti-vite) en kalk (Microstick Calcium Powder) te bepoederen. Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten.

Temperatuur:

De temperatuur van de lucht moet altijd hoger zijn dan die van het water. Luchttemperatuur tussen de 26 en 28 graden. Watertemperatuur tussen de 23 en 25 graden.

Combinatie:

Deze schildpadden kunnen samen gehouden worden met Chrysemys concinna (Hiƫrogliefenschild-pad), en Cuora amboinensis (Ambonese doosschilldpad).

Tip:

Preventief kan een Dr. Turtle Sulfa Block in het water gelegd worden. De schildpadden krijgen zo automatisch een middel binnen dat effectief werkt tegen schimmels en diverse bacteriƫn.