1

Latijnse naam: Gedomesticeerd Nederlandse naam: Vlaamse reus. Land van herkomst: Gedomesticeerd. Ze zijn voor het eerst gefokt in Belgie (Vlaanderen) Grootte: ten minste 65 cm Gewicht: van ca 6.5 (standaard) tot maximaal 10 kg. Leeftijd: tot wel 10 jaar Onderscheid man en vrouw: Bij dieren vanaf een half jaar is aan de bouw van de kop te zien wat mannen en vrouwen zijn. De man heeft een veel grotere en grovere kop dan de vrouw.

Kleur man: Zeer divers zoals grijs, wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart en haaskleur. Daarnaast zijn er nog diverse gecombineerde kleuren.

Kleur vrouw: Zeer divers zoals grijs, wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart en haaskleur. Daarnaast zijn er nog diverse gecombineerde kleuren..

Verblijf: Vlaamse reuzen zijn binnen en buiten te houden. Als ze buiten worden gehouden hebben ze wel een dicht nachthok nodig om te kunnen schuilen bij slecht weer.

Fokken: Vlaamse reuzen zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 7 tot 10 maanden. De voedster (vrouwtje) is gemiddeld elke drie weken bronstig en bereid tot een paring. Als een voedster gedekt moet worden, wordt zij altijd in het hok van de ram (man) geplaatst en nooit andersom. De voedster reageert dan vaak agressief op de ram. Als de dekking niet snel gebeurt, is het beter de voedster weer uit het hok van de ram te halen. De volgende dag kan het weer worden geprobeerd. De dracht van een voedster duurt ongeveer 31 dagen. De jongen worden volledig hulpeloos, onbehaard en met gesloten ogen geboren. Pas na een dag of 9 gaan de ogen open. Voedsters hebben 8 tepels. Zijn er meer dan 8 jongen geboren, dan zal een deel van de jongen met de fles moeten worden grootgebracht. De voedster kan ze niet allemaal laten zogen. Na een week of 6, maar liefts iets langer, kunnen de jonge vlaamse reuzen weg worden gehaald en zijn dan zelfstandig. Het is verstandig om 1 of 2 nestjes per jaar te fokken. Bij meer nesten gaat dit ten koste van de gezondheid van de voedster.

Behuizing: Het verblijf en/of nachthok gevuld met houtsnippers of zaagsel en stro als bodembedekking. Een stuk hout, zonder splinters, om aan te knagen. Het zijn tenslotte knaagdieren. Verder lekker ruime loopruimte.

Temp/ Luchtvochtigheid: Binnen en buiten te houden mits een droog nachtverblijf

Karakter: Vlaamse reuzen zijn ze kindvriendelijk, de meesten hebben immers een rustig, lui en goed karakter en hebben veel geduld

Voeding: Konijnenkorrel, konijnen gemengd voer, hooi, vitamine en groenvoer (gras, blad groente enz).