1

Informatie

Latijnse naam: Cavia aperea
Nederlandse naam: Wilde cavia
Land van herkomst: Zuid- Amerika. in het noorden, westen en het zuid-oosten van Zuid-Amerika
Grootte: 20-40 cm, Geen staart
Gewicht: tussen de 500 en 600 gram
Leeftijd: ca 6 tot 10 jaar

Omschrijving

De wild kleur is agouti kleur. Grijs/bruin behaard gebandeerd met zwart. Vergelijkbaar met de wilde bruine rat. Dit is de meest voorkomende kleur.

Kleur man: Zie omschrijving. Kleur vrouw: Zie omschrijving.

Behuizing

Een kooi van 100x40x40 is voldoende voor een trio. Bij meer Dieren in een kooi kan het groter. Ze komen het beste tot hun recht als een groep in een buitenhok van 200x100x100. In tegenstelling tot de „gewone” cavia springen deze cavia's makkelijk over een omheining van 20 cm. Hou ze in een hogere bak dan de „gewone” cavia. Geslachtsonderscheid: Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

De draagtijd is 60 tot 70 dagen. Er worden tussen de een en de vier jongen geboren. De jongen kunnen na vijf dagen als zelfstandig eten en drinken. Ze worden twee tot drie weken gezoogd door de moeder.

Gedrag

De wilde cavia is een stuk moeilijker tam te maken dan de „gewone”cavia. Met veel geduld en jonge Dieren wil het wel lukken. Ze blijven wel een stuk actiever dan de „gewone”cavia.

Temperatuur

Kamer temperatuur maar kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden.

Extra informatie

De Dieren kunnen in warme gebieden of binnenshuis het gehele jaar door jongen werpen. In koude gebieden en buiten alleen in de zomer. De Dieren kunnen in kleine groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen. Een kleine groep kan bestaan uit 5 tot 10 Dieren.

Voeding

Als basisvoer is caviavoer met vitamine C. Ook gedroogd brood en af en toe wat groenvoer wordt graag genomen.