1

Fret

Latijnse naam: Mustela Putoris Furo Nederlandse naam: Fret Land van herkomst: Gedomesticeerd Grootte: 44 - 60 cm incl. staart Gewicht: 300 - 2500 gram Leeftijd: 8 tot 10 jaar.

Omschrijving: Een fret komt in verschillende kleuren en aftekeningen voor. Kleuren en aftekeningen blijken in praktijk nog wel eens door elkaar gehaald te worden. Een kleur geeft aan welke kleur de haren van het dier zijn. Eenkleur is bijvoorbeeld de wildkleur. De aftekening van een dier zegt iets over de verdeling van de vlekken. Een voorbeeld van een aftekening is de panda. Fretten komen in zulke diverse kleuren voor dat een echte standaard kleur niet aan te geven is.

Kleur man: Zie omschrijving

Kleur vrouw: Zie omschrijving

Behuizing: Een fret kan zowel binnen- als buitenhuis worden gehouden en een combinatie is natuurlijk ook mogelijk en zeker aan te raden. De benodigde ruimte is natuurlijk verschillend per dier of dieren. Er moet goed nagedacht worden over de plaats van de behuizing en zorg voor een warme en droge plek binnen in de behuizing. Bv door een binnenhok in een buitenruimte te plaatsen die tochtvrij is en lekker gevuld met doeken of ander nestmateriaal.Voor een koppel is 6 m2 een mooie ruime behuizing en 2 m2 per extra dier. Als het dier er dagelijks uit wordt gehaald is een kleinere ruimte ook geen probleem. Aangezien de dieren redelijk zindelijk zijn is het aan te raden bij grotere hokken om een kattenbak te plaatsen met grit. De dieren zullen dan altijd in dezelfde hoek hun behoefte gaan doen.

Kweek: Tussen maart en augustus valt de paartijd van de fret. In december is het mannetje vaak al bronstig en het vrouwtje wordt pas later loops. Het voorjaar is de beste tijd om te bevallen, het is dan veel warmer en er is voldoende voedsel. Als de dekking niet gelukt is loopt de loopsheid tot aan de herfst. Aangezien dit levensbedreigend kan zijn, is het van belang dat het vrouwtje op tijd gecastreerd wordt als je er niet mee fokt. De dekking kan enige uren in beslag nemen. De ochtend is de beste tijd om de dekking te laten plaatsvinden, zodat je de dieren 's avonds nog voor een noodzakelijke extra dekking bij elkaar gezet kunnen worden. Als de dieren het gehele jaar bij elkaar zitten dan zal de paring in de regel in het najaar plaats vinden, zeker als de dieren buiten worden gehouden. De draagtijd is 42 dagen, het vrouwtje kan een hoge verzorgingdrang krijgen en zal meer gaan slapen. Bij een schijnzwangerschap kunnen dezelfde zwangerschapskenmerken optreden. Goed en extra voedsel is in deze tijd van belang in deze periode. Geef haar voldoende lappen om een rustige nestplaats te maken, de plaats waar ze enige tijd voordat de bevalling begint naar opzoek zal gaan.

Temp/ Luchtvochtigheid: Een warme en droge behuizing en niet op de tocht.

Voeding: Speciaal frettenvoer, weinig kattenvoer, soms een kuikentje of muisje uit de diepvries. Volop water.

Gedrag: Fretten zijn vrolijke, intelligente, speelse en nieuwsgierige dieren. die graag op onderzoek uitgaan. Zien ze een gaatje dan zullen ze proberen om er in te kruipen.