1

Informatie

 1. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Latijnse naam: Achatina fulica
 2. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Nederlandse naam: De Afrikaanse reuzenslak
 3. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Land van herkomst: De Agaatslak komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Ze leven daar op de bodem van het oerwoud. Inmiddels zijn ze in veel tropische landen ingeburgerd en vormen soms een plaag.
 4. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Grootte: 20 tot 39 cm
 5. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Gewicht: 598 tot 704 gram
 6. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Leeftijd: tot 10 jaar.
 7. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
  Ringmaat: NVT

Kweek

Het kweken van Agaatslakken gaat heel makkelijk als de dieren goed worden verzorgd. Agaatslakken zijn tweeslachtig, dat wil zeggen dat ze zowel man als vrouw zijn. Ze kunnen zichzelf niet bevruchten, zodat het om jongen te krijgen minimaal twee slakken nodig hebt. Een kweekgroep van minimaal vijf dieren is aan te bevelen als je slakken wil gaan kweken als b.v. voedseldieren. Tijdens de paring waarbij de slakken aan elkaar gekleefd lijken. Wordt er een pakketje met zaadcellen in de nek van de partner ‘’geschoten’’. Je kunt dit zien als een wit slijmerig ‘’pijltje’’ de zogenaamde love dart. Als de Agaatslak eieren gaat leggen graaft ze zich in en blijft daar ongeveer 24 uur totdat alle eieren zijn gelegd. Ze kunnen tussen de 10 en 200 eieren per keer leggen. Hoe groter ze zijn hoe meer eieren ze leggen. De eieren komen meestal na twee of drie weken uit. Onder echt vochtige en warme temperaturen komen de eieren al na 8 dagen uit. Als de jongen worden geboren blijven ze nog ongeveer een week onder de grond, ze eten dan hun eierschaal op wat natuurlijk hun huisje versterkt. Haal de eieren na het leggen het liefst bij de ouder s weg zodat de eieren/jongen niet gestoorde op geplet worden bij het verzorgen van de grote dieren.

Behuizing

Geef de dieren een ruim terrarium. Op de bodem komt een laag van 5 tot 10 cm onbemeste aarde. Wij gebruiken zaai-en stekgrond. Cocopeat is een goed alternatief omdat dit goed vocht vasthoud zodat je wat minder hoeft te sproeien. Zet er een ruime waterbak in. Ze vinden het fijn om een ‘’bad;; te nemen en drinken er ook uit. Verder is een schuilplaats in de vorm van een grote plastic bloempot en een stuk hout of stevig plastic plant is aan te bevelen.

Temperatuur

Als het terrarium op een warme plaats in huis staat (tussen 20 en 25¤C) is extra verwarming niet nodig. Als het terrarium op een koelere plaats staan is een warmte mat onder een deel van het terrarium verstandig.Omdat de dieren op de bodem van het oerwoud leven is verlichting in de bak niet nodig en zelfs gevaarlijk. De dieren kunnen er zich aan branden. Een spotje erboven kan altijd mits het licht niet te fel is.

Voeding

De voeding van Agaatslakken bestaat hoofdzakelijk uit groenten zoals andijvie, verschillende sla soorten, witlof, komkommer, tomaat en courgette. In de zomer kan ook paardebloem, klaver enz. worden gegeven. Het is vaak proberen wat ze lekker vinden. Je kunt b.v. 1 keer per week een schaaltje met geweekte hondenbrokken van goede kwaliteit of legkorrels voor kippen geven. Ze schijnen hierdoor sneller te groeien. Slakken zijn dol op bier. Heel af en toe een schoteltje verschraalt bier is een snoepje. De dieren hebben een constant aanbod van calcium nodig voor het opbouwen van hun huisje. Het simpelste is om sepia (inktvisschild) te kopen bij de dierenwinkel. Je kunt dit vinden bij de vogel afdeling.

Verzorging

Elke dag de groente en het water verversen en het terrarium sproeien en de poep weghalen. Mocht je een dag geen tijd hebben is dat niet erg, 1 of 2 keer per week de ruitjes met een natte keukenrol schoonmaken. Ongeveer één keer per twee maanden het hele terrarium leegmaken en goed schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen te gebruiken omdat deze voor de dieren schadelijk zijn.

Problemen en ziekten

Hierover is weinig tot niets bekend. Gelukkig zijn onze dieren gezond. Soms gebeurd het dat een slak zich terug trekt in zijn huisje en dat er een vlies over de onderkant van het huisje zit. Dit komt doordat de temperatuur te laag en/of het terrarium te droog is. Je kunt dit oplossen door de omstandigheden te verbeteren. Om de slak weer wat wakker te krijgen moet je hem in een schoteltje lauw water leggen, na een uurtje is het die hopelijk weet wakker. Sproei het terrarium dan vaker en zorg voor een hogere temperatuur. Een goede hygiëne is de beste remedie om de dieren gezond te houden. Wees voorzichtig bij het oppakken van de slakken die nog groeien. Aan de rechtervoorkant is het slakkenhuis zacht dit is het groeipunt. Als dat beschadigd vergroeid het slakkenhuis. Mocht een slak vallen en er zit een barst of gat in het slakkenhuis, dan groeit dit meestal snel weer dicht. Zorg dan wel dat er ruim voldoende sepia in het terrarium ligt.