1

Hemitheconyx caudicinctus

Nederlandse naam : Vetstaartgekko

Grootte : tot 20 cm

Herkomst : West Afrika

Levenswijze : Bodembewoner

Wetgeving : Geen

Terrarium, inrichting, verlichting en verwarming:

Voor twee dieren is minimaal een terrarium van 40x30x40 cm nodig. In de natuur komen deze dieren voornamelijk voor in droge gebieden (savanne). Het terrarium dient overeenkomstig de biotoop ingericht te worden met stukken steen (flagstones of zwerfkeien), gezandstraald hout (Premium Sandblasted Grapevine) en een schuilplaats in de vorm van een Cozy Cave of Habba Hut. Ook al gaat het hier om woestijnbewoners, toch mag een drinkbak niet ontbreken (Repti Rock Waterdish). Als bodembedekking kunnen we rood of wit zand gebruiken (Repti Sand) wanneer de dieren gecombineerd worden met woes-tijnbewoners. Anders voldoet ook Rept Bark uitstekend. Bovendien is het raadzaam een of twee keer per week het terrarium licht te sproeien met Bio Mist. Voor de verlichting en verwarming komt een Repti Basking Spot Lamp in aanmerking. Het wattage van de lamp is afhankelijk van de grootte van het terrarium. De lichtbron mag 12 tot 14 uur per dag branden. Om aan de grote warmtebehoefte van deze woestijnbewoners te voldoen kunnen we ook nog een warmtesteen (Repticare Rock Heater) of verwarmingsmat (Vivarium Heat Mat) in het terrarium plaatsen. Als aanvullende warmtebron, voor 's-nachts of in de winter, kan een porseleinen verwarmingslamp (Ceramic Heat Emitter) of rode warmtespot (Infrared Heat Lamp) gebruikt worden.

Geslachtsonderscheid:

Mannen hebben een dikkere staartwortel.

Voedsel:

Twee tot drie keer per week dienen de dieren gevoerd te worden met grote krekels en/of sprinkhanen. Als richtlijn kunnen per keer per dier 10 krekels gegeven worden. Door een bakje met buffalowormen in het terrarium te plaatsen hebben de dieren ook tussen de voederbeurten wat te eten. Het is raadzaam om een bakje met Cricket Formula op de bodem van het terrarium te plaatsen zodat eventueel niet direct opgegeten krekels iets te eten hebben en niet 's-nachts aan de hagedissen gaan knagen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt de insekten te bepoederen met een vitamine- en calciumpreparaat (Reptivite en Microstick Calcium Powder). Het makkelijkst gaat dit door de krekels vanuit het verpakkingsdoosje over te zetten in een plastic zakje en daar dan het poeder aan toe te voegen. Vervolgens even schudden zodat het poeder aan de insekten kan hechten en dan het zakje leeg strooien in het terrarium. Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten. Vitamine in de vorm van een AD3-vloeistof kan aan het drinkwater worden toegevoegd.

Temperatuur:

Gemeten in de koudste hoek van het terrarium, dus zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan, moet de temperatuur overdag ongeveer 26 tot 28 gradenbedragen. De temperatuur onder de warmtelamp mag tot ongeveer 40 graden oplopen. 's-Nachts mag de algemene temperatuur niet onder de 18 graden zakken.

Combinatie:

De dieren zijn goed samen te houden met Crotaphytes collaris (Halsbandleguaan), Gambelia wislizenii (Luipaardleguaan), volwassen Eublepharis macularius (Luipaardgekko) en Tarentola annularis (Grote muurgekko).