1

Latijnse naam: Basiliscus basiliscus

Nederlandse naam: Helmbaselisk

Land van herkomst: Zuidwest Nigeria, Colombia en Venezuela. Komt voor in tropische bossen, dicht bij het water.

Lengte: volwassen dieren zijn 60-80 cm groot.

Ringmaat: NVT

Uiterlijk man/vrouw: Hagedissoort met een kam-achtige vergroeiing aan de achterzijde van de kop. Deze soort heeft 3 kammen, 1 op de kop, 1 op de rug en 1 op de eerste helft van de staart. Bij de mannetjes zijn de kammen veel hoger dan bij de vrouwtjes. Ze hebben verder een donkerbruine kleur.

Terrarium:

Kunnen goed bij elkaar worden gehouden. Een terrarium grootte van 120×100×120cm is aan te raden voor een paartje of trio. Richt het verblijf in met veel klimmogelijkheden( klimtakken, planten) Gebruik een vochthoudende bodembedekking( Bark/Turf)

Kweek:

Deze dieren zijn na 3 jaar geslachtsrijp. Ze kunnen het hele jaar door over gaan tot paren. Het aantal eieren varieert meestal van 4 tot 16. Deze eieren kunnen dan het best in een broedstoof worden geplaatst. Deze moet een temperatuur hebben van 28/32 graden. Na ongeveer 55/80 dagen komen ze uit.

Temp/ Luchtvochtigheid:

28/31 graden overdag, 22/25 graden nachts. Het terrarium moet een tropisch klimaat hebben. De luchtvochtigheid moet daarom hoog zijn. (70/80 %)

Voeding:

Voornamelijk krekels en sprinkhanen. Voor afwisseling kunnen er ook babymuisjes, kattenvoer,slakken etc. worden gegeven. Het voedsel moet met vitaminen en mineralen bepoederd worden. 2 x per week voeren.

Bijzonderheden:

Ze kunnen ontzettend snel wegrennen op de achterpoten, zelfs over water. Dit komt door de opstijgende lucht die ontstaan als ze hard op het wateroppervlak trappen. Door dit kenmerk worden ze ook wel de „Jezus Christushagedis” genoemd.