Latijnse naam: Nasua nasua Nederlandse naam: Rode Neusbeer Land van herkomst: Midden- en Zuid-Amerika zuidwaarts tot in Uruguay Grootte: Lichaamslengte: 48-56 cm Staartlengte: 42-47 cm Gewicht: 3 tot 4,5 kg. Leeftijd: tot 14 jaar. Positieflijst/ Negatieflijst: Negatief
Kleur man: De kleur van de vacht is veranderlijk (kaneelbruin, roodachtig bruin, bruingrijs) kan zelfs bij hetzelfde individu na elke haarwisseling verschillen.
Kleur vrouw: De kleur van de vacht is veranderlijk (kaneelbruin, roodachtig bruin, bruingrijs) kan zelfs bij hetzelfde individu na elke haarwisseling verschillen.
Algemeen: Het meest opvallende aan neusberen of coati's zijn de beweeglijke, slurfachtige neus, die over de onderkaak uitsteekt, en de lange, meestal recht omhoog gedragen staart. Neusberen zijn echte dagdieren. Neusberen leven in groepen van enkele dieren tot wel 20 stuks. Wanneer de mannetjes ongeveer twee jaar zijn, worden ze geslachtsrijp en verlaten ze de groep. Zij leven vanaf dan buiten de bronstijd solitair. Het grootste gedeelte van de dag zijn de dieren bezig met zoeken naar voedsel, een bezigheid die van tijd tot tijd wordt onderbroken voor lichaamsverzorging. De dieren halen hun tanden door de vacht en kammen hem afwisselend met de nagels van de voor- en achterpoten.
Hok: Neusberen houdt men het liefst buiten Het verblijf moet minimaal 15m² bedragen voor een koppel met jongen. Per volwassen dier 2m² extra.Het verblijf wordt ingericht met stronken, rotsen e.d. en er dienen graafmogelijkheden aanwezig te zijn. Per dier dienen minimaal twee nachthokken aanwezig te zijn. Tevens dienen er diverse schuilmogelijkheden beschikbaar te zijn.
Kweek: De bronstijd duurt ca 30 dagen. In het begin van deze periode sluiten de geslachtsrijpe mannetjes zich aan bij een groep en verdrijven rivalen die zich bij dezelfde groep voegen. Kort voor de geboorte zonderen de drachtige wijfjes zich af van de groep. Na een draagtijd van ca 11 weken worden twee tot zes jongen geboren.
Jongen: De jongen zijn bij geboorte ca 26 cm lang en wegen 100-180 gram. Ze zijn donkergrijs behaard, de tekening op kop en staart is maar nauwelijks tot niet zichtbaar. De gehoorgangen gaan open op de vierde dag, de ogen op de elfde dag. Zodra de jongen 3 tot 4 weken oud zijn wagen zij zich voor het eerst buiten het nest. Als de jongen 5 weken oud zijn, sluit het wijfje zich weer aan bij de groep. Met een week of 10 zijn ze zelfstandig. Na 15 maanden zijn de neusberen volgroeid, maar pas na twee jaar worden ze geslachtsrijp.
Behuizing: De grote van een ruimte is ca 20 m2 per koppel. Ieder dier meer ca 2 m2 extra. Veel klimgelegenheden en schuilgelegenheden.
Temp/ Luchtvochtigheid: In de winter wel binnen houden ze kunnen niet goed tegen de kou. Een verwarmd nachtverblijf mag ook. In de zomer kunnen ze makkelijk buiten zitten.
Voeding: Insecten, meelwormen, hondenbrokken (lam-rijst / kip-rijst), kleine knaagdieren, vogels (eendags kuikens), fruit en zaden.
Diversen: Oudere mannetjes leven tijdens de paartijd in de groep. Ze hebben geen leidende functie, ze moeten zich aan de vrouwtjes onderwerpen. Hun fikse gebit gebruiken ze om dierlijke prooien te doden, zich te verdedigen en in gevechten om de macht met soortgenoten.
Dank: Met dank aan Arno Berkenhage de informatie heeft verzameld.