1

Chrysemys concinna

Nederlandse naam : Hiërogliefenschild- pad

Grootte : Tot 30 cm

Herkomst : Noord-Amerika

Levenswijze : Voornamelijk in het water, maar komt op het land om te zonnen

Wetgeving : Geen

Terrarium, inrichting, verlichting en verwarming:

Deze schildpadden zijn uitstekende zwemmers en hebben dus een ruim aqua-terrarium nodig. Twee tot vier baby schildpadjes kunnen gehouden worden in een bak van minimaal 60x40x40 cm. Om vervuiling van het water tegen te gaan is het raadzaam om gebruik te maken van een filterpomp. Als bodembedekking van het watergedeelte komt grind in aanmerking, voor het landgedeelte zand. Voor verlichting en verwarming kan boven het land gedeelte een spotlamp (Repti Basking Spot Lamp) gemonteerd worden. Daarnaast moet ook het water apart verwarmd worden d.m.v. een aquariumverwarming met thermostaat. Het wattage van de lamp en de verwarming is afhankelijk van de grootte van het aqua-terrarium. Als aanvulling is het aan te bevelen een TL te gebruiken die ultraviolet licht uitstraalt (Repti-sun 5.0). Het UV licht van deze lamp compenseert het gebrek aan natuurlijk zonlicht. Uit ervaring is gebleken dat bij het gebruik van dit licht de kleuren van de dieren beter tot uiting komen en zowel het eet- als paargedrag gestimuleerd wordt. Beide lichtbronnen mogen 12 tot14 uur per dag branden. Als aanvullende warmtebron, voor 's-nachts of in de winter, kan een porseleinen verwarmingslamp (Ceramic Heat Emitter) of rode warmtespot (Infrared Heat Lamp) gebruikt worden.

Geslachtsonderscheid:

Volwassen mannen hebben een langere en dikkere staart. Tevens hebben ze aan de voorpoten lange nagels die ze in de paartijd gebruiken om de vrouwtjes te lokken.

Voedsel:

Om de dag kunnen de dieren gevoerd worden met droogvoer (Aquatic Turtle dry formula of Aquatic Turtle Food) en/of regenwormen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt het voedsel met vitamine (Repti-vit) en kalk (Microstick Calcium Powder) te bepoederen.

Temperatuur:

De temperatuur van de lucht moet altijd hoger zijn dan die van het water. Luchttemperatuur tussen de 26 en 28 graden. Watertemperatuur tussen de 23 en 25 graden.

Combinatie:

Deze schildpadden kunnen samen gehouden worden met Chrysemys rubriventris (Roodbuiksierschildpad), Cuora amboinensis (Ambonese waterdoosschildpad) en Trionyx spiniferus (Weekschildpad).

Tip:

Preventief kan een Dr. Turtle Sulfa Block in het water gelegd worden. De schildpadden krijgen zo automatisch een middel binnen dat effectief werkt tegen schimmels en diverse bacteriën.